Preskočiť na hlavný obsah

Zeitgeist - Duch doby - zhrnutie informácií

Zeitgeist je nemecké slovné spojenie pre výraz: duch doby, duch času. Je to však aj názov filmového dokumentu - voľne stiahnuteľného na nete.

"Toto je neziskový Dokumentárny film... taký, aký vám v TV nikdy nepustia."
- to je citát propagujúci tento dokument, nie je však isté prečo tento dokument nikde v TV nepustia, buď je tak pravdiví, že to ľudia nedokážu pochopiť alebo je to hlúpsť na plné obrátky a preto sa do TV nikdy nedostane. Z extrému do extrému ...

Dokument sa skladá z troch častí: časť o náboženstve, pádu dvojičiek a finančných záležistostí v USA a na svete.

Tento filomvý dokument rozvíril od dňa svojho vydania už mnoho diskusí.
Dnes som si o ňom dokonca prečítal článoček v časopise Inspire.

Tak len na úvod pár citátov čo ma oslovili.
...rád by som upozornil na jeden z najdiskutovanejších filmových dokumentov našej doby, ktorý si denne pozrie bezmála niekoľko miliónov ľudí na celom svete!
(Majkino, web)
Zeitgeist je obyčajný priemerný "dokument", ktorý v sebe obsahuje zmes starých právd, poloprávd a klamstiev, na ktoré skočia väčšinou tupí pubertiaci, ktorí si myslia že po pozretí jedného filmu spoznali všetky tajomstvá tohto sveta.
(Siux, web)

Surfoval som po nete a dozvedel som sa , že tento dokument vzhliadne za deň niekoľko tisíc ľudí pretože je volne šíriteľný na nete a myslia si o ňom aké pravdy im prináša.
(matuspoizl, web)

Zachovanie zdravého rozumu nikoho netrápi. Áno, film vďačne využíva odpornú metodu vytvárania strachu, ktorú sám kritizuje.
(3lefant, web)

Úvod
Zábery vybuchujúcich bômb, ľudské nešťastie , vojny. Výbuchy v rytme hudby.
Obete, zúfalé dieťa nad telom mŕtvej matky , padajúce WTC, vychudnuté zničené telá hádzané do jamy v koncentračnom tábore, vojak popravuje zajatca na ulici, dieťa s odtrhnutými nohami v rodičovskom náručí.

"...čím viac začnete skúmať to, čo si myslíte že poznáte... začínate chápať, že nás oklamali..."
"klamú nás všetky možné inštitúcie"
"prečo si myslíte, že cirkev je tá jediná, ktorej sa to netýka?"
"cirkevné inštitúcie tohto sveta sú tou najhlbšou spodinou..."

A týmito neurčitými vetami to celé začína. Prihovorí sa nám nejaký hlas, čo si dovolí v takýchto závažných tvrdeniach použiť vulgarizmus. Neviem či to je vystrihnuté z nejakého prejavu komika, nevieme odkiaľ to pochádza. Ale odtiaľ cítiť kopec medziriadkových informácií. Osoba sa v mojich očiach stáva okamžite nedôveryhodná.
V celkom dokumente nájdete len zriedkakedy odozvy na konkrétne strany v naštudovanej literatúre. Ste odkázaní, aby ste im slepo uverili. To čo kritizujú sami robia.

Podľa môjo názoru je to jednoducho povedané spopularizovaný subjektívny pohľad na dianie okolo nás. Splietanie symboliky, astrológie a Biblie do jedného klbka. Jedno opovážlivé tvrdenie za druhým. Mám z toho zmiešané pocity.

Tri rôzne časti, ak v jednej hovoria pravdu, môžu v druhej klamať ... alebo naopak ... ak klamú v prvej časti, hovoria pravdu v druhej alebo tretej.
Nie je to všetko také jednoduché, nedá sa všetko zhrnúť v 2 hodinovom filme. Banky nepracujú až tak jednoducho ako to vyslovil názorový vodca dokumentu.

Po ukončení dokumentu som premýšlal ako by som to urobil ja. Vypustil by som všetky polopravdy a klamstvá, dohady. Ponechal by som len fakty, aj keď všetky do seba nezapadnú ako mozaika, aspoň nechám priestor ľuďom. Viac premýšlať. K čomu aj Zeitgeist nabáda.

Naozaj, nemôžem poprieť, že v dokumente sú aj dobré myšlienky. Zaujímavá hra s myšlienkami. Napokon názor nech si každý urobí sám.
Vázvere ... netreba brať každú vec smrteľne vážne. Jedna kniha či film nedokáže povedať pravdu celého sveta.

Oficiálna stránka dokumentu: http://zeitgeistmovie.com/
Film nájdete aj na http://video.google.com/videoplay?docid=5547481422995115331
prípadne tu: http://www.youtube.com/watch?v=Mzciu8HvfwA&feature=related

Zaujímavé diskusie: http://matus-kocur.blogspot.com/2007/12/zeitgeist-duch-casu.html
Ďalšie čítanie k téme: http://petergasper.blog.sme.sk/c/131466/Falosny-duch-casu-Zeitgeist.html

Koho zaujala téma pádu dvojičiek mnohí odporúčajú film Loose Change, ktorý nájdete aj tu.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Facebook - Pomoc s nastavením súkromia (Január 2011)

Všetky dôležité nastavenia súkromia na Facebooku si upravíte tu.  https://www.facebook.com/settings Našťastie sa Facebook zlepšil a ponúla prehľadnejší rozpis jednotlivých nastavení. Využívajte záložky na ľavej strane.  Všeobecné , Bezpečnosť , Súkrommie , Časová os a menovky , Blokovanie , Upozornenia , Mobil , Odberatelia , Aplikácie , Reklamy , Platby , Darčeky , Panel podpory * Ďalej pokračuje článok z roku 2011. * Na začiatku chcem upozorniť, že tento článok je z januára 2011 - takže niektoré nastavenia sa časom určite zmenia. Nie ste jediní, ktorým občas prekáža nastavovanie svojho účtu na Facebooku. Vie to byť dosť zdĺhavé a veľa ľudí sa v tom nevyzná. Niekedy ma to vie aj pekne vytočiť - ako ťažko sa k niektorým nastaveniam človek prekliká. Pre uľahčenie do budúcnosti som si spísal zoznam priamych liniek na niektoré položky - v nastavení súkromia, ktoré som dlho hladaľ - takto sa k ním dostatne na jedno kliknutie ;) Nastavenia súkromia http://www.faceboo

Návod: Plagát A4 A3 vo Photoshope

Ako na to? Plagát A3 / A4 v Adobe Photoshope. Návod pre totálnych amatérov / začiatočníkov. Zistíme si rozmer papiera A3. Do Google zadáme: "A3 paper size wiki" http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_size   Veľkosti sú udávané v milimetroch. A4 - 210 × 297 (šírka x výška) A3 - 297 × 420 (šírka x výška) A2 - 420 × 594 (šírka x výška) Zapneme si Photoshop. CTRL + N / Súbor - Nový   Určíme si Prednastavenie - Medzinárodný papier. Velkosť - A3. Program nám nastaví rozmery - Šírka: 297, Výška: 420 (mm)   Ak budeme plagát tlačiť v profesionálnej tlačiarni, kde budú orezávať biele okraje, je potrebné, aby sme k udanej veľkosti pridali ešte 3 mm spadavky po každej strane. Tieto 3 mm sa nakoniec procesu orežú, takže by sa v nich nemali nachádzať žiadne dôležité údaje, ideálne iba pozadie.  Veľkosť vytvoreného súboru teda môže aj s 3mm spadavkou byť 297 + 6 = 303, 420 + 6 = 426  A3 + 3mm spadavka = 303 x 426 mm  Nezabudnite nastaviť 300 DPI rozlíšenie. DPI =

Upozornenia na nový mail priamo na pracovnej ploche (Gmail, Chrome)

V práci sa mi stáva, že pozabudnem pravidelne kontrolovať e-mailovú schárnku a potom sa stáva, že v súrnych prípadoch, keď ide aj o sekundy som výkonnostne pozadu. Potrebujem upozornenia na nové e-maily priamo na pracovnej ploche alebo nejaké vyskakujúce okná. Pamätal som si, že niečo podobné ponúka Gmail - ak používate Google Chrome, ale v tom množstve nastavení sa človek ľahko stráca. Ak teda používate Gmail a Google Chrome riešenie je jednoduché. Informoval o tom aj článok na Živé.sk ( http://www.zive.sk/gmail-vie-upozornit-na-spravy-i-konverzacie-priamo-na-pracovnej-ploche/sc-4-a-292136/default.aspx ) Stačí ak prejdete na Nastavenia (vpravo hore) Nastavenia - Všeobecné - Upozornenia na pracovnej ploche A zvolíte možnosť: Upozornenia na novú poštu sú zapnuté Na nový e-mail by ste odteraz mali byť upozorňovaný aj oknom - ktoré bude vyzerať približne takto. Keywords: Gmail, Google Chrome, upozornenia, plocha, pracovná plocha, upozornenia priamo na pracovn