Preskočiť na hlavný obsah

Odkiaľ máme naše notebooky?

Len tak pre zaujímavosť som sa rozhodol, že zistím, odkiaľ vlastne pochádzajú tieto naše slávne počítače a notebooky. Za pár hodín som vycucol čo najviac - a vznikol tento zoznam "počítačových" firiem.

Tak napríklad značka ASUS.

Krajina pôvodu je Taiwan. Vznikla okolo roku 1989 v Taipei - hlavné mesto Taiwanu. Založilo ju zopár inžinierov, ktorý odišli od firmy Acer.

Zameriava sa hlavne na matičné dosky, grafické karty a iné počítačové komponenty. V poslednom čase ju poznáme hlavne vďaka prílevu notebookov.
Slovíčko ASUS sa číta približne ako "ah-soo-ss". Pôvod má v slovíčku Pegasus - teda pochádza z gréckej mytológie.

ASUS dodávali komponenty firmám ako Sony (pre PlayStation 2), Apple Inc. (pre iPod, iPod Shuffle, MacBook), Alienware, Falcon Northwest, Palm, Inc., HP and Compaq.
Frima v roku 2007 dosiahla hodnotu US$ 6.9 bilióna.

( http://en.wikipedia.org/wiki/ASUS )

Firma Acer je takisto z Taiwanu. Je to vlastne najväčšia firma podobného druhu v Taiwane. Je takisto 3. najväčším producentom počítačov na svete, hneď po HP a Dell.
Firma sa zameriava na notebooky, počítače, PDAčka, monitory a iné podobné produkty.
Multitech (vznik 1976) sa v roku 1987 premenoval na Acer. Hlavné sídlo má v Hsichih City, Taiwan.
V roku 2007 dosiahla hodnotu US$14.1 bilióna.

( http://en.wikipedia.org/wiki/Acer_Inc. )

A do tretice Taiwan. Firma MSI teda Micro-Star International vznikla roku 1986. Hlavné sídlo má v meste Jhonghe, Taiwan.
Firma sa zaoberá hlavne matičnými doskami a grafickými kartami.

( http://www.msi.eu/sk/)
( http://en.wikipedia.org/wiki/Micro-Star_International )

A teraz prejdime k tej ďalšej skupinke produktov a výrobcov.

Fima IBM teda Business Machines Corporation. (prezývaná aj "Big Blue").
IBM vzniklo v roku 1889 - incorporated ( zapísaná do obchodného registra v roku 1911).
Sídli v meste Armonk, štát New York, USA. V roku 2007 dosiahla hodnotu $98.8 biliónov amerických dolárov.

( http://en.wikipedia.org/wiki/IBM )

Lenovo presnejšie Lenovo Group Limited je štvrtým najväčším výrobcom počítačov na svete. Hneď po HP, Dell a firme Acer.
Lenovo vzniklo v roku 1984. Slovo lenovo má korene v "Le" ako Legend a "novo" z latinského slova, ktoré môžme preložiť ako prídavné meno "nový".

Ako hlavné sídla sú uvádzané dve lokality.
Beijing, China a Morrisville, štát North Carolina v USA.
Firma sa zapísala do dejín hlavne kvôli výmyslom ako ThinkVision a ThinkPad.

( http://en.wikipedia.org/wiki/Lenovo )

Spoločnosť IBM a Lenovo pred pár rokmi podpísala významné dohody a zmluvy a dohodli sa na spolupráci.

HP - The Hewlett-Packard Company sa volá podľa dvoch zakladateľov: Bill Hewlett a David Packard. Vznikla v roku 1939.

Spoločnosť sídli v Palo Alto, v štáte California, USA. Spoločnosť sa špecializuje na osobné počítače, notebooky, servery, tlačiarne, fotoaparáty a podobne.

HP je najväčším predajcom počítačov na svete. Jeho hlavným konkurentom je spoločnosť Dell.

( http://en.wikipedia.org/wiki/Hewlett-Packard )

Firma Dell vznikla v roku 1984. Sídlo má v Round Rock, štát Texas v USA. Dell je druhým najväčším výrobcom na svete.

( http://en.wikipedia.org/wiki/Dell )

A ešte len tak pre zaujímavosť
LG - 1947 - Seoul, South Korea.
BenQ - 1984 - Taipei, Taiwan.
Samsung - 1938 - Seoul, South Korea.
Sony - 1946 - Tokyo, Japonsko.
Fujitsu - 1935 - Tokyo, Japonsko.
Motorola - 1928 - Schaumburg, Illinois, USA.
Nokia - 1865 - Espoo, Fínsko.
Toshiba - 1939 - Tokyo, Japonsko.
Sharp - 1912 - Tokyo, Japonsko.
Siemens - 1847 - Berlín, Nemecko.
Ericsson - 1876 - Štokholm, Švédsko.
Philips - 1891 - Amsterdam, Holandsko.
Alcatel-Lucent - 2006 - (1898 ako Alcatel) - Paríž, Francúzko.
Canon - 1937 - Tokyo, Japonsko.
Nikon - 1917 - Tokyo, Japonsko.
Olympus - 1919 - Tokyo, Japonsko.

Komentáre

František Klapal napísal(a)…
Hodně zajímavý článek. Díky za info. Taky jsem nedávno sháněl nový počítač a dostal jsem se k němu celkem zajímavou cestou. Víte jak čas od času probíhají likvidace společností a firmy rozprodávají majetek? Tak právě takto jsem narazil na bazarový notebook z jedné firmy. Byl v super stavu a za poloviční cenu jako nový. Okamžitě jsem do toho šel.

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Facebook - Pomoc s nastavením súkromia (Január 2011)

Všetky dôležité nastavenia súkromia na Facebooku si upravíte tu.  https://www.facebook.com/settings Našťastie sa Facebook zlepšil a ponúla prehľadnejší rozpis jednotlivých nastavení. Využívajte záložky na ľavej strane.  Všeobecné , Bezpečnosť , Súkrommie , Časová os a menovky , Blokovanie , Upozornenia , Mobil , Odberatelia , Aplikácie , Reklamy , Platby , Darčeky , Panel podpory * Ďalej pokračuje článok z roku 2011. * Na začiatku chcem upozorniť, že tento článok je z januára 2011 - takže niektoré nastavenia sa časom určite zmenia. Nie ste jediní, ktorým občas prekáža nastavovanie svojho účtu na Facebooku. Vie to byť dosť zdĺhavé a veľa ľudí sa v tom nevyzná. Niekedy ma to vie aj pekne vytočiť - ako ťažko sa k niektorým nastaveniam človek prekliká. Pre uľahčenie do budúcnosti som si spísal zoznam priamych liniek na niektoré položky - v nastavení súkromia, ktoré som dlho hladaľ - takto sa k ním dostatne na jedno kliknutie ;) Nastavenia súkromia http://www.faceboo

Návod: Plagát A4 A3 vo Photoshope

Ako na to? Plagát A3 / A4 v Adobe Photoshope. Návod pre totálnych amatérov / začiatočníkov. Zistíme si rozmer papiera A3. Do Google zadáme: "A3 paper size wiki" http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_size   Veľkosti sú udávané v milimetroch. A4 - 210 × 297 (šírka x výška) A3 - 297 × 420 (šírka x výška) A2 - 420 × 594 (šírka x výška) Zapneme si Photoshop. CTRL + N / Súbor - Nový   Určíme si Prednastavenie - Medzinárodný papier. Velkosť - A3. Program nám nastaví rozmery - Šírka: 297, Výška: 420 (mm)   Ak budeme plagát tlačiť v profesionálnej tlačiarni, kde budú orezávať biele okraje, je potrebné, aby sme k udanej veľkosti pridali ešte 3 mm spadavky po každej strane. Tieto 3 mm sa nakoniec procesu orežú, takže by sa v nich nemali nachádzať žiadne dôležité údaje, ideálne iba pozadie.  Veľkosť vytvoreného súboru teda môže aj s 3mm spadavkou byť 297 + 6 = 303, 420 + 6 = 426  A3 + 3mm spadavka = 303 x 426 mm  Nezabudnite nastaviť 300 DPI rozlíšenie. DPI =

Upozornenia na nový mail priamo na pracovnej ploche (Gmail, Chrome)

V práci sa mi stáva, že pozabudnem pravidelne kontrolovať e-mailovú schárnku a potom sa stáva, že v súrnych prípadoch, keď ide aj o sekundy som výkonnostne pozadu. Potrebujem upozornenia na nové e-maily priamo na pracovnej ploche alebo nejaké vyskakujúce okná. Pamätal som si, že niečo podobné ponúka Gmail - ak používate Google Chrome, ale v tom množstve nastavení sa človek ľahko stráca. Ak teda používate Gmail a Google Chrome riešenie je jednoduché. Informoval o tom aj článok na Živé.sk ( http://www.zive.sk/gmail-vie-upozornit-na-spravy-i-konverzacie-priamo-na-pracovnej-ploche/sc-4-a-292136/default.aspx ) Stačí ak prejdete na Nastavenia (vpravo hore) Nastavenia - Všeobecné - Upozornenia na pracovnej ploche A zvolíte možnosť: Upozornenia na novú poštu sú zapnuté Na nový e-mail by ste odteraz mali byť upozorňovaný aj oknom - ktoré bude vyzerať približne takto. Keywords: Gmail, Google Chrome, upozornenia, plocha, pracovná plocha, upozornenia priamo na pracovn