Preskočiť na hlavný obsah

Voliť, nevoliť a prázdne obálky - Parlamentné voľby 2012

A je to tu, predčasné parlamentné voľby 2012 na Slovensku.. vyvstáva dôležitá otázka, rozhodnutie: Voliť, či nevoliť? Ísť k urne, či ostať doma. Tom Nicholson na jednom z protestov Gorila tvrdil, že najlepšie urobíme, ak vhodíme prázdnu obálku - neplatný hlas. Niečo podobné tvrdí aj Peter Schutz, ktorý považuje prázdnu obálku za hlas pre demokraciu, ale zároveň proti triede správcov.

Je to lepšie vhodiť hlas nejakej politickej strane, vhodiť prázdnu obálku alebo neísť voliť vôbec?
Črtajú sa nám teda tieto možnosti, ako sa v tejto ťažkej občianskej situácii zachovať.

Základné pravidlá volieb: 
Do urny sa vhadzuje obálka s jedným volebným lístkom / jednou politickou stranou, na ktorej môžeme zakrúžkovať maximálne 4 ľudí, a tak im dať svoj prednostný hlas.

SME: Ako voliť?
Birdz: Voľby 2012: Kreslený návod ako voliť

Možnosti:

1. Ísť voliť - dať hlas strane, ktorá má šancu dostať sa do parlamentu.
strana dostane príspevok za tvoj hlas
strana dostane príspevok na činnosť
strana dostane príspevok na mandát

Ak ste sa rozhodli pre túto možnosť vyberte si z 26 ponúkaných politických strán.
SME: Preferencie politických strán podľa agentúr Focus a Polis

2. Ísť voliť - dať hlas strane, ktorá nemá šancu dostať sa do parlamentu. (Získa menej ako 5%) 
- dáte hlas strane, ktorej veríte aj napriek tomu, že nemá reálnu šancu na úspech
- ak politická strana nezíska spomínaných 5% váš hlas neskôr prepadne medzi strany, ktoré sa do parlamentu dostanú 

3. Ísť voliť - vhodiť prázdnu obálku, vhodiť neplatný lístok (kresba, biely papier, viacero papierov naraz)
- zvýšenie účasti na voľbách
- zvýšenie počtu neplatných hlasov
- ak bude takýchto neplatných hlasov viac ako kedykoľvek predtým, napríklad nad 50 000, bude sa to brať ako symbolické gesto, možno to spomenú aj v televízii. 

Čím však bude tento počet vyšší, tým viac podporí iniciatívu, napadnúť legitimitu volieb na Ústavnom súde. Možno stačí len 1%, ale čím viac tým lepšie. 

Ak vhodíte viacero lístkov, viacerých politických strán, vhodíte iný papier, ktorý do urny nepatrí alebo prázdnu obálku - váš hlas sa stáva neplatným.
Politológovia upozorňujú, že takéto hlasy budú vyhodnotené ako neplatné, zvýši sa len volebná účasť. "Ak ich bude veľký počet, dva dni sa o tom bude hovoriť a potom sa na tento protest zabudne. Bude to mať symbolický význam, ktorý tejto aktivite dá niekto dodatočne, " myslí si politológ Peter Učeň z Medzinárodného republikánskeho inštitútu. ( Zdroj
Článok Prázdne obálky výsledok volieb nezmenia ukazuje, že každé parlamentné voľby, sa nazbiera nemalý počet neplatných hlasov. Štatistika neplatných hlasov ( Zdroj ) ukazuje, že  v predchádzajúcich parlamentných voľbách ľudia vhodili 29 180 neplatných hlasov.

Ak by sme teda, chceli niečo dokázať, aspoň symbolicky poukázať, že vyjadrujeme podporu demokracii, ale nepáči sa nám žiadna z 26 politických strán, museli by sme podľa môjho názoru prekonať hranicu 50 000 neplatných hlasov. Čím viac tým lepšie. Ale čo by sme tým dokázali? Vyjadríme tým aspoň svoj nesúhlas.

V článku - Vhodiť prázdnu obálku do urny sa neoplatí Martin Jaroš objasňuje ...
„Ten, kto voliť nešiel, logicky nemohol odovzdať platný hlas. Takže z tohto pohľadu niet rozdielu medzi prázdnou obálkou a neúčasťou," (Zdroj)
Čo však celkom nie je pravda. Určite to nie je to isté. Je to aspoň spomínané symbolické gesto, že ste radi, že žijete v demokracii a zaujímate sa o veci verejné ako občan, ale zároveň vám nevyhovuje ani jedna z ponúkaných 26 politických strán. 

Článok Prázdne obálky nebudú mať veľký význam, hovoria politológovia objasňuje
Niektoré výzvy na odovzdanie prázdnej obálky vo voľbách ich autori zdôvodňujú snahou, aby za ich hlasy nedostala peniaze žiadna strana. Strany však dostávajú peniaze za každý platný odovzdaný hlas. Podľa zákona každá strana, ktorá vo voľbách získala viac ako tri percentá z celkového počtu odovzdaných platných hlasov, dostane za každý takýto hlas zo štátnej pokladnice príspevok vo výške jedného percenta priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve v predchádzajúcom roku. "Príspevky za hlasy sa rozdeľujú len podľa počtu platných hlasov. Prázdna obálka alebo obálka s viacerými hlasovacími lístkami rôznych strán sa za platný hlas nepočíta," konštatoval hovorca rezortu financií Martin Jaroš. ( Zdroj
4. Neísť voliť 
- bude nižšia účasť na voľbách.
- žiadna politická strana nedostane príspevok za tvoj hlas, 
- strana nedostane príspevok na činnosť, 
- strana nedostane príspevok na mandát. 

George Carlin hovorí v tomto videu vtipným spôsobom dôvody prečo je dobré ísť nevoliť.
Video: George Carlin - Nevoľte! The public sucks! Fuck hope!

“Ak chcete zmeniť svet, tak politika je ten najhorší spôsob ako to robiť, pretože štát je inštitúcia nad ktorou máte najmenej kontroly. Gandhi mal pravdu „buď tou zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete“. Politika je rušivým prvkom pri každodennej práci a dôležitých debátách, ktoré potrebujeme uskutočniť s našimi priateľmi a rodinou.” Zdroj:  26 strán - 26 dôvodov prečo neísť voliť

Príspevok na činnosť, príspevok za hlasy a príspevok za mandát


Výška príspevku na činnosť závisí rovnako ako výška príspevku za hlasy od počtu platných hlasov, teda na jeho výšku nemá vplyv volebná účasť. Pod volebnou účasťou sa rozumejú hlasy všetkých občanov, ktorí šli voliť, čiže platné aj neplatné hlasy.  (Zdroj)

Volebná účasť je ale dôležitá pre strany pri vyplácaní výšky príspevku na mandát. Rozdelí sa medzi strany, ktoré sa dostali do parlamentu, teda prekročili 5% hranicu. „Tento príspevok sa rozdelí medzi 150 poslancov, mandátov, bez ohľadu na počet platných hlasov" dodáva Jaroš z ministerstva financií.  (Zdroj)

Príspevky stranám utŕžené za minulé parlamentné voľby.



Štátne peniaze idú iba stranám, ktoré vo voľbách získajú viac ako tri percentá z platných hlasov. Po voľbách v roku 2010 presiahlo túto hranicu osem strán, štát im prerozdelil takmer 15,7 milióna eur. Najviac vyplatil Smeru – 5,8 milióna a SDKÚ 2,6 milióna. Najmenej si pripísalo HZDS, necelých 650-tisíc.( Zdroj )

+

Zákon č. 333/2004 Z.z.
z 13. mája 2004 o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky.

V priestore na úpravu hlasovacích lístkov vloží volič do obálky jeden hlasovací lístok. Na hlasovacom lístku, ktorý vkladá do obálky, môže zakrúžkovaním poradového čísla najviac u štyroch kandidátov uvedených na jednom hlasovacom lístku vyznačiť, ktorému z kandidátov dáva prednosť. Na iné úpravy hlasovacieho lístka sa neprihliada. ( Zdroj )

Hlasovacie lístky, na ktorých sú mená kandidátov prečiarknuté, menené alebo dopisované, sú platné. Na také úpravy sa neprihliada. Ak volič dal na hlasovacom lístku prednostný hlas viac ako štyrom kandidátom, taký hlasovací lístok sa počíta v prospech politickej strany alebo koalície, na prednostné hlasy sa však neprihliada.

Hlasovacie lístky, ktoré nie sú na predpísanom tlačive, a hlasovacie lístky politických strán alebo koalícií podľa § 23 ods. 6 sú neplatné. Ak je v obálke niekoľko hlasovacích lístkov v prospech rôznych politických strán alebo koalícií, sú všetky tieto hlasovacie lístky neplatné. Ak je v obálke viac hlasovacích lístkov tej istej politickej strany alebo koalície, počítajú sa ako jeden hlas; ak sa na niektorom z týchto hlasovacích lístkov vykonala prednostná voľba, prihliada sa na ten hlasovací lístok, na ktorom bolo odovzdaných viac prednostných hlasov; ak však bol odovzdaný na viacerých hlasovacích lístkoch rovnaký počet prednostných hlasov, nie však pre tých istých kandidátov, na prednostné hlasy sa neprihliada.
Ak vzniknú pochybnosti o platnosti obálky, hlasovacieho lístka alebo prednostného hlasu, rozhoduje s konečnou platnosťou okrsková volebná komisia.

Politickej strane alebo koalícii, ktorá vo voľbách v roku 2010 získala viac ako tri percentá z celkového počtu odovzdaných platných hlasov v rámci Slovenskej republiky, uhradí sa za každý takýto hlas zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky príspevok vo výške 0,75% priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom sa konajú voľby do Národnej rady Slovenskej republiky;  ( Zdroj ) 

Zdroje:
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky o voľbách

Prázdne obálky nebudú mať veľký význam, hovoria politológovia
Kto nevolí, dáva hlas Ficovi. Alebo pravici?Vhodiť prázdnu obálku do urny sa neoplatí
Prázdne obálky výsledok volieb nezmenia
26 strán - 26 dôvodov prečo neísť voliť
Bojujme aj po voľbách
SME: Voľby 2012 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Facebook - Pomoc s nastavením súkromia (Január 2011)

Všetky dôležité nastavenia súkromia na Facebooku si upravíte tu.  https://www.facebook.com/settings Našťastie sa Facebook zlepšil a ponúla prehľadnejší rozpis jednotlivých nastavení. Využívajte záložky na ľavej strane.  Všeobecné , Bezpečnosť , Súkrommie , Časová os a menovky , Blokovanie , Upozornenia , Mobil , Odberatelia , Aplikácie , Reklamy , Platby , Darčeky , Panel podpory * Ďalej pokračuje článok z roku 2011. * Na začiatku chcem upozorniť, že tento článok je z januára 2011 - takže niektoré nastavenia sa časom určite zmenia. Nie ste jediní, ktorým občas prekáža nastavovanie svojho účtu na Facebooku. Vie to byť dosť zdĺhavé a veľa ľudí sa v tom nevyzná. Niekedy ma to vie aj pekne vytočiť - ako ťažko sa k niektorým nastaveniam človek prekliká. Pre uľahčenie do budúcnosti som si spísal zoznam priamych liniek na niektoré položky - v nastavení súkromia, ktoré som dlho hladaľ - takto sa k ním dostatne na jedno kliknutie ;) Nastavenia súkromia http://www.faceboo

Návod: Plagát A4 A3 vo Photoshope

Ako na to? Plagát A3 / A4 v Adobe Photoshope. Návod pre totálnych amatérov / začiatočníkov. Zistíme si rozmer papiera A3. Do Google zadáme: "A3 paper size wiki" http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_size   Veľkosti sú udávané v milimetroch. A4 - 210 × 297 (šírka x výška) A3 - 297 × 420 (šírka x výška) A2 - 420 × 594 (šírka x výška) Zapneme si Photoshop. CTRL + N / Súbor - Nový   Určíme si Prednastavenie - Medzinárodný papier. Velkosť - A3. Program nám nastaví rozmery - Šírka: 297, Výška: 420 (mm)   Ak budeme plagát tlačiť v profesionálnej tlačiarni, kde budú orezávať biele okraje, je potrebné, aby sme k udanej veľkosti pridali ešte 3 mm spadavky po každej strane. Tieto 3 mm sa nakoniec procesu orežú, takže by sa v nich nemali nachádzať žiadne dôležité údaje, ideálne iba pozadie.  Veľkosť vytvoreného súboru teda môže aj s 3mm spadavkou byť 297 + 6 = 303, 420 + 6 = 426  A3 + 3mm spadavka = 303 x 426 mm  Nezabudnite nastaviť 300 DPI rozlíšenie. DPI =

Upozornenia na nový mail priamo na pracovnej ploche (Gmail, Chrome)

V práci sa mi stáva, že pozabudnem pravidelne kontrolovať e-mailovú schárnku a potom sa stáva, že v súrnych prípadoch, keď ide aj o sekundy som výkonnostne pozadu. Potrebujem upozornenia na nové e-maily priamo na pracovnej ploche alebo nejaké vyskakujúce okná. Pamätal som si, že niečo podobné ponúka Gmail - ak používate Google Chrome, ale v tom množstve nastavení sa človek ľahko stráca. Ak teda používate Gmail a Google Chrome riešenie je jednoduché. Informoval o tom aj článok na Živé.sk ( http://www.zive.sk/gmail-vie-upozornit-na-spravy-i-konverzacie-priamo-na-pracovnej-ploche/sc-4-a-292136/default.aspx ) Stačí ak prejdete na Nastavenia (vpravo hore) Nastavenia - Všeobecné - Upozornenia na pracovnej ploche A zvolíte možnosť: Upozornenia na novú poštu sú zapnuté Na nový e-mail by ste odteraz mali byť upozorňovaný aj oknom - ktoré bude vyzerať približne takto. Keywords: Gmail, Google Chrome, upozornenia, plocha, pracovná plocha, upozornenia priamo na pracovn