Preskočiť na hlavný obsah

Afterparty Hillsong - Nočná Budapešť


S čistým svedomím môžem povedať, že Hillsong United v Budapešti bol pre mňa najväčší koncertný zážitok. Aj keď som sa už vyjadril, že to ani tak nebol koncert. Skôr to boli chvály.

Skončilo sa to. Ej, nerád som ja velice bol, keď som zistil, že kvôli tlačenici sa mi vypredali všetky tričká. Chcel som si jedno kúpiť, chcel som ich aspoň takýmto smerom podporiť. Tak som si nakoniec zakúpil aspoň nálepku „I Heart Revolution“.

Počkali sme kým všetci návštevníci odídu.
Naobliekali sme sa, šál, čapica a bunda. Okolo 23.00 sme sa zdvihli, že sa pohneme.
A začali sme sa prechádzať po nočnej Budapešti. Od miesta diania sme si to vybrali doprava. Nabrali sme si vodu do flašky, nech máme čo piť a odfotili sme si bicykle zamknuté hore na stĺpe, heh.
Prešli sme sa po veľkom parkovisku, pričom sme na druhej strane cesty obdivovali architektonicky veľmi zaujímavo navrhnutú budovu. Vykročili sme vpred za nejakými osvetlenými veľkými budovami. Zazreli sme niečo ako sklenenú / ľadovú plochu. Fatamorgána! Skríkla Marcela. Hej bola :) . Bola to jedna z najprekrásnejších fatamorgán aké som videl. Z ľadového klziska sa pomaly stávala obrovská vydláždená plocha nejakého umeleckého námestia. Cítili sme sa ako v Aténach. A foťák nestíhal ukladať fotky… metaforicky povedané. Nočná Budapešť nám otvorila brány svojich tajomstiev. Svet maďarskej Narnie sa začal pomaličky objavovať.

IMG_0256Viem, po skončení Hillsongu som prosil potichu Pána, nech nám urobí nejaký program, nech len niekde ticho nesedíme, nespíme. A stalo sa. Boli sme v Aténach na námestí. Obrovské sochy, pri ktorých sme si povinne zapózovali.
Keď sme ako tak všetko na starogréckom námestí okukali, zbadali sme v diaľke niečo ako Bojnický zámok. Nadšene sme sa približovali k nemu cez most. Pod nami bolo asi miesto na nejaký vodný kanál, ale zatiaľ sme tam videli iba ihriská a veľké zhasnuté reflektory aké bývajú napríklad na futbalových ihriskách.
Zámok bol obkolesený nejakými jazierkami. Rozprávkový pohľad a ešte k tomu sme tam boli iba mi a občas nejaký človiečik. Stretli sme pospevujúcu skupinku talianskych dôchodcov. Prezreli sme si záhradu za zámkom a zrazu sa nám otvorila vyhliadka na akomsi móle pri jazere. Opustené lehátka nám spestrili romantický jazerný pohľad na osvietený zámok.
Najedli sme sa. Neďaleko nás stál akýsi zaľúbený párik – veď kto iný by sa na takomto mieste zdržiaval niekedy okolo polnoci pri pohľade na biely mesiac.

IMG_0274

Pobrali sme sa ďalej.
Dynamické Božie dieťa – Petra zazrela hojdačky. A objavovanie Narnie nás premenilo na deti. Hojdali sme sa na krásnom detskom ihrisku, niekedy okolo pol druhej v noci. Liezli sme na preliezky, jazdili na strunových koníkoch a iných zvieratkách. Zahrali sme sa na ľodke ako nejaký námorníci. Viete, ako to chodí keď niekto nespí, no … prepne mu :-D.
Každopádne zahrialo nás to, bláznili sme sa ako malé deti, jačali a pišťali. Pomaly sme sa nasýtili a utíšili – asi po pol hodine. Peťo sa rozhodol prebádať neprebádané a chcel preskočiť na jedinú ohradenú časť: trampolíny, uzamknuté. Hovorím mu, Peťo nerob, to veď sme po silnom kresťanskom zážitku z Hillsongu, heh, ale on sa nedal a začal liezť. Dvere opustenej tmavej kabínky pri trampolínach sa pomaly otvorili. Úžasom som sa zasekol. Ozval sa piskot píšťalky, ako na futbalovom zápase a akýsi maďarský hlas. Peťo sa čudesne zatváril a radšej sa pomaly zliepal dole. … utekali sme. Istota, že sa nám nič nestane. Prechádzali sme si situáciu spätne a zistili sme, že ten človek v tej tmavej kabínky tam asi spáva, ale musel nás videť ako sme sa jašili tú celú pol hodinu. Nepríjemné.
Zazreli sme mostík, tak že sa na neho ideme pozrieť. Dievčatá išli prvé. :D
Petra tam zazrela nejakého bezdomovca, tak sa pekne naľakala, reťazová reakcia spôsobila to, že som za milisekundu zoskočil zo štvrtého schodu dole. Ďalší šok za krátku chvíľu.

A znovu späť na námestie.
Rozhodli sme sa, že si cestu spestríme a k železničnej stanici Keleti sa dostaneme trochu inou cestou. Zamotali sme sa, mysliac si, že sa nadchádzame už niekde blízko Keleti a my sme stále neboli ani zarovno „aténskym námestím“. Prechádzali sme tmavými uličkami. Nálada sa pomaly menila. Prvé myšlienky, keď sme zbadali nejakú trojicu na rohu, čo si podávajú nejaké veci – mysleli sme, že sú díleri. Budapešť začala ukazovať svoje odvrátené stránky.

Prechádzali sme okolo čudesnej záhrady plnej umelecký sôch. Začali padať poznámky ako, to je čudné, fuj ako sa tá socha na mňa pozerá a podobne.
Petra sa začala lakať už skoro všetkého. Automatický reflektor čo reaguje na pohyb sa zapol. Petra sa zľakla. Ideme okolo ohrady kde ležal pes. Peťo hovorí: Petra, pozor pes, neľakni sa :D Petra sa aj tak zľakla, a naplašila aj psa, ktorý začal štekať.
Prešli sme toľko, že nohy som som si pomaly prestával cítiť.
Prišli sme na nejaký kruhový objazd, kde stál napohľad veľmi starý strom. Okolo neho bolo položených 6 jedno-lavičiek – pre jedného človeka.
Posedeli sme si na chvíľočku.
Potom sme sa prešli cez akýsi svadobný chodník. Po bokoch stromy a trávička. V strede vydláždená cestička.
Jediným problémom sa stalo o chvíľu, že po boku sa objavili lavičky, kde spali chúdence bezdomovci.
Prešli sme teda z dievčatami vysnívanej cestičky na pravú stranu 4 prúdovky. Prechádzali sme okolo „len tak stojacej“ kabínky na chodníku a Marcela zbadala v okne nejakú ženskú čo na ňu neprimerane čumí. Ďalší dôvod na zvísknutie a pridanie do kroku, heh.

Zistili sme, že niekde úplne inde. A, že vlastne táto svadobná cestička vedie k „aténskemu námestiu“. Napojili sme sa teda radšej na starú známu cestu, akou sme na námestie prišli.
Zase sme stretli krásne šikmo navrhnutú budovu. Na blízkej križovatke sme však vpravo zazreli nejakú vysvietenú reštauráciu. keleti in the nightPriblížili sme sa, ževraj sa tam prvé skončila svadba, takže mali aj o (približne) 02.00 otvorené. Príjemný čašník nás uvítal. Sadli sme si teda na čaj. bol až taký príjemný, že nám ponúkal štrúdle a maďarské špeciality. Dali sme si čaje, Peťo aj palacinky a Marcela si potom dokúpila kávu. Prehodili sme pár slov s čašníkom o podobnosti jazykov hlavne v slove „mak“ pri zmienke o príchuti štrúdiel.
Niekedy o pol štvrtej sme sa zase pobrali ďalej. Zastavili sme sa ešte v dvoch non-stop predajniach so zámienkou zohnať wasabi (japonský chren) :-D, že pre spestrenie pobytu.
Niekedy okolo pol piatej sme sa napokon nasáčkovali do pristaveného EC vlaku. Zaspali sme. Zobudil som sa až na to, že pohol vlak o 5:50.
Niekedy o 7:30 nás už čakalo auto v Nových Zámkoch. Konečne moja posteľ, konečne nie na nohách. Plná hlava zážitkov, ktoré som pre istotu čím skôr dal na elektronický papier.

( pôvodne som tento text uverejnil na : http://vlnag3.wordpress.com/ , kvôli rôznym faktom si ho však dovolujem uverejniť aj tu )



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Facebook - Pomoc s nastavením súkromia (Január 2011)

Všetky dôležité nastavenia súkromia na Facebooku si upravíte tu.  https://www.facebook.com/settings Našťastie sa Facebook zlepšil a ponúla prehľadnejší rozpis jednotlivých nastavení. Využívajte záložky na ľavej strane.  Všeobecné , Bezpečnosť , Súkrommie , Časová os a menovky , Blokovanie , Upozornenia , Mobil , Odberatelia , Aplikácie , Reklamy , Platby , Darčeky , Panel podpory * Ďalej pokračuje článok z roku 2011. * Na začiatku chcem upozorniť, že tento článok je z januára 2011 - takže niektoré nastavenia sa časom určite zmenia. Nie ste jediní, ktorým občas prekáža nastavovanie svojho účtu na Facebooku. Vie to byť dosť zdĺhavé a veľa ľudí sa v tom nevyzná. Niekedy ma to vie aj pekne vytočiť - ako ťažko sa k niektorým nastaveniam človek prekliká. Pre uľahčenie do budúcnosti som si spísal zoznam priamych liniek na niektoré položky - v nastavení súkromia, ktoré som dlho hladaľ - takto sa k ním dostatne na jedno kliknutie ;) Nastavenia súkromia http://www.faceboo

Návod: Plagát A4 A3 vo Photoshope

Ako na to? Plagát A3 / A4 v Adobe Photoshope. Návod pre totálnych amatérov / začiatočníkov. Zistíme si rozmer papiera A3. Do Google zadáme: "A3 paper size wiki" http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_size   Veľkosti sú udávané v milimetroch. A4 - 210 × 297 (šírka x výška) A3 - 297 × 420 (šírka x výška) A2 - 420 × 594 (šírka x výška) Zapneme si Photoshop. CTRL + N / Súbor - Nový   Určíme si Prednastavenie - Medzinárodný papier. Velkosť - A3. Program nám nastaví rozmery - Šírka: 297, Výška: 420 (mm)   Ak budeme plagát tlačiť v profesionálnej tlačiarni, kde budú orezávať biele okraje, je potrebné, aby sme k udanej veľkosti pridali ešte 3 mm spadavky po každej strane. Tieto 3 mm sa nakoniec procesu orežú, takže by sa v nich nemali nachádzať žiadne dôležité údaje, ideálne iba pozadie.  Veľkosť vytvoreného súboru teda môže aj s 3mm spadavkou byť 297 + 6 = 303, 420 + 6 = 426  A3 + 3mm spadavka = 303 x 426 mm  Nezabudnite nastaviť 300 DPI rozlíšenie. DPI =

Upozornenia na nový mail priamo na pracovnej ploche (Gmail, Chrome)

V práci sa mi stáva, že pozabudnem pravidelne kontrolovať e-mailovú schárnku a potom sa stáva, že v súrnych prípadoch, keď ide aj o sekundy som výkonnostne pozadu. Potrebujem upozornenia na nové e-maily priamo na pracovnej ploche alebo nejaké vyskakujúce okná. Pamätal som si, že niečo podobné ponúka Gmail - ak používate Google Chrome, ale v tom množstve nastavení sa človek ľahko stráca. Ak teda používate Gmail a Google Chrome riešenie je jednoduché. Informoval o tom aj článok na Živé.sk ( http://www.zive.sk/gmail-vie-upozornit-na-spravy-i-konverzacie-priamo-na-pracovnej-ploche/sc-4-a-292136/default.aspx ) Stačí ak prejdete na Nastavenia (vpravo hore) Nastavenia - Všeobecné - Upozornenia na pracovnej ploche A zvolíte možnosť: Upozornenia na novú poštu sú zapnuté Na nový e-mail by ste odteraz mali byť upozorňovaný aj oknom - ktoré bude vyzerať približne takto. Keywords: Gmail, Google Chrome, upozornenia, plocha, pracovná plocha, upozornenia priamo na pracovn