Preskočiť na hlavný obsah

Módou posadnutí - Psychadelici

Pred časom som z knihy Módou posedlí od Jany Máchalovej popísal hnutie rastafariánov, surferov a beatníkov. Dnes si niečo povieme o psychadelikoch.

# Módou posadnutí.

Psychadelici (Hippies)

Británia závidela Amerike v päťdesiatych rokoch, v polovici šesťdesiatych rokoch USA vracala Británií komplimenty v takej miere, že sa zdalo, že obe kultúry dočasne splynú. Napomáhala tomu rocková hudba i filmy. Vtipnosť Beatles, atraktívna perverznosť Rolling Stones, mini šaty Mary Quantovej a takmer odporné mejkapy nemali obdobu. Absurdne dlhé umelé riasy mali potvrdzovať falošne nevinnú nechápavosť. Dievčatá diétami docielovali priesvitného vzhľadu Twiggy a bolo módou brať pilulku. Rock nastolil uvolnený romantický životný štýl.

Carnaby Street sa vďaka svojim butikom stala turistickou atrakciou. Šaty hýrili farbami, so vzormi op i pop - artovými. Zrodilo sa oblečenie unisex. Muži si bez obáv obliekali zvonové nohavice potlačené kvetmi. Londýn swingoval. Všetko pôsobilo ako veľká halucinácia. 

Bolo na čase urobiť tomu všetkému koniec a vrátiť kultúru mladých Amerike. V roku 1964 sa rozhodol Ken Kessey so svojou skupinou "Merry Pranksters" precestovať Štáty školským autobusom pomalovanými pestrými vírivými vzormi. Autobus naplnený až po okraj magnetofónovými nahrávkami a drogou LSD (vtedy v USA ešte legálnou) neriadil nikto iný než Kerouacov priateľ, Neal Cassady. Tak sa zrodilo psychadelické hnutie, ktoré neušlo pozornosti novínárom. Tí nazvali jeho príslušníkov hippies. Skutoční hippies sa nad tým čudovali. Dokázali prijať expanzívnu myšlienku psychadelics i pripustiť, že svetelné show, syntetické zvuky a vírivé vzory spolu s LSD môžu poslúžiť ako úinkové cesty z bezútešného moderného sveta, čo by však nikdy nepripustili, aby sa obliekali do šatov z plastu a syntetických materiálov, ktoré ponúkali futuristické psychadelické predajne. 

Hippies objavili pre svet etnickú módu. Nosili indiánske čelenky, kožené amulety, vesty s "třásněmi a kaftany". Milovali modrý denim, výšivky a záplatové vzory, obnosené šaty. Chodili väčšinou bosí s rozpustenými vlasmi, zdobili sa kvetinami. 

Ich životný štýl prenikol i medzi hornú vrstvu a zasiahol tiež Európu. Hippíci z najvyššej britskej spoločnosti, ktorí svoje deti pomenovali veľmi extravagantne, napríklad podľa registra varhanov, hrali taroky na zhromaždení vo Walse a nebolo salónu, kde by sa nefajčili vodné fajky. Mnohí z nich verejne prehlasovali, že marihuana ich nedostane ďalej než k závratu a že je potrebné vyskúšať LSD. 

Keď vojna vo Vietname skončila, začali sa tí, kto sa k hippies pripojili opäť formovať do samostatných subkultúr. Surferi sa vrátili k svojmu "nekonečnému letu". psychadelická vynzaliezavosť sa pretvárala v heavy metal, glam rock a funk. 

Beatníci odišli na chvíľu do pozadia. Nový život našli v osemdesiatych rokoch, keď bol oživený jazz. A hippies? Komunita vykreslená roku 1969 filmu "Easy RiderL mala tisíce skutočných nasledovníkov rozptýlených pocelej Severnej Amerike i Británii, obzvlášť na juhu Anglicka. Tí, ktorí nemali to šťastie, aby si mohli kúpiť pozemok, alebo zisťovali, že usadlý život nie je pre nich, sa stali travellers (pútnikmi). Préve oni dali hippiovskému snu novú formu. O niekoľko rokov neskôr sa usilovali o to, aby sa "vek vodnára", vek v ktorom príde k súzneniu všetkých národov, kultúr a náboženstiev stal skutočnosťou.

Celý text je preložený / citovaný z knihy : MÁCHALOVÁ, Jana . Módou posledí . Břeclav :
Moraviapress, 2001. ISBN 80-86181-47-2.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Facebook - Pomoc s nastavením súkromia (Január 2011)

Všetky dôležité nastavenia súkromia na Facebooku si upravíte tu.  https://www.facebook.com/settings Našťastie sa Facebook zlepšil a ponúla prehľadnejší rozpis jednotlivých nastavení. Využívajte záložky na ľavej strane.  Všeobecné , Bezpečnosť , Súkrommie , Časová os a menovky , Blokovanie , Upozornenia , Mobil , Odberatelia , Aplikácie , Reklamy , Platby , Darčeky , Panel podpory * Ďalej pokračuje článok z roku 2011. * Na začiatku chcem upozorniť, že tento článok je z januára 2011 - takže niektoré nastavenia sa časom určite zmenia. Nie ste jediní, ktorým občas prekáža nastavovanie svojho účtu na Facebooku. Vie to byť dosť zdĺhavé a veľa ľudí sa v tom nevyzná. Niekedy ma to vie aj pekne vytočiť - ako ťažko sa k niektorým nastaveniam človek prekliká. Pre uľahčenie do budúcnosti som si spísal zoznam priamych liniek na niektoré položky - v nastavení súkromia, ktoré som dlho hladaľ - takto sa k ním dostatne na jedno kliknutie ;) Nastavenia súkromia http://www.faceboo

Návod: Plagát A4 A3 vo Photoshope

Ako na to? Plagát A3 / A4 v Adobe Photoshope. Návod pre totálnych amatérov / začiatočníkov. Zistíme si rozmer papiera A3. Do Google zadáme: "A3 paper size wiki" http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_size   Veľkosti sú udávané v milimetroch. A4 - 210 × 297 (šírka x výška) A3 - 297 × 420 (šírka x výška) A2 - 420 × 594 (šírka x výška) Zapneme si Photoshop. CTRL + N / Súbor - Nový   Určíme si Prednastavenie - Medzinárodný papier. Velkosť - A3. Program nám nastaví rozmery - Šírka: 297, Výška: 420 (mm)   Ak budeme plagát tlačiť v profesionálnej tlačiarni, kde budú orezávať biele okraje, je potrebné, aby sme k udanej veľkosti pridali ešte 3 mm spadavky po každej strane. Tieto 3 mm sa nakoniec procesu orežú, takže by sa v nich nemali nachádzať žiadne dôležité údaje, ideálne iba pozadie.  Veľkosť vytvoreného súboru teda môže aj s 3mm spadavkou byť 297 + 6 = 303, 420 + 6 = 426  A3 + 3mm spadavka = 303 x 426 mm  Nezabudnite nastaviť 300 DPI rozlíšenie. DPI =

Upozornenia na nový mail priamo na pracovnej ploche (Gmail, Chrome)

V práci sa mi stáva, že pozabudnem pravidelne kontrolovať e-mailovú schárnku a potom sa stáva, že v súrnych prípadoch, keď ide aj o sekundy som výkonnostne pozadu. Potrebujem upozornenia na nové e-maily priamo na pracovnej ploche alebo nejaké vyskakujúce okná. Pamätal som si, že niečo podobné ponúka Gmail - ak používate Google Chrome, ale v tom množstve nastavení sa človek ľahko stráca. Ak teda používate Gmail a Google Chrome riešenie je jednoduché. Informoval o tom aj článok na Živé.sk ( http://www.zive.sk/gmail-vie-upozornit-na-spravy-i-konverzacie-priamo-na-pracovnej-ploche/sc-4-a-292136/default.aspx ) Stačí ak prejdete na Nastavenia (vpravo hore) Nastavenia - Všeobecné - Upozornenia na pracovnej ploche A zvolíte možnosť: Upozornenia na novú poštu sú zapnuté Na nový e-mail by ste odteraz mali byť upozorňovaný aj oknom - ktoré bude vyzerať približne takto. Keywords: Gmail, Google Chrome, upozornenia, plocha, pracovná plocha, upozornenia priamo na pracovn